Diensten

voorbeelden van vissen


feedervissen

Feederhengels in het algemeen.

De hengels voor het feederen zijn er in verschillende maten en grote. Er kan echter een onderscheid gemaakt worden en worden opgedeeld.
Men spreekt over een light, medium en de heavy feeder.

Light: feeder (voor lichte korven.(40-50 gram)
Medium: feeder(voor de wat zwaardere korven.(70-80 gram)
Heavy: feeder (voor de zware korven.(100-120 gram)

De moderne feederhengel is gemaakt van carbon, glasvezel of een combinatie van beide materialen. Lengten van 3,5m tot 4,5m zijn het meest geschikt en meestal bekomt men deze lengten door drie tot vijf onderdelen te monteren. Ieder onderdeel is voorzien van een aantal ogen, er zijn er meer op de top dan onderaan,
en het aantal varieert tussen 15 a 20 stuks voor de ganse stok.

De geleideogen zijn vaak van aluminium of kunststof en soms voorzien van een ceramische antislijtlaag. Duurdere rods zijn dikwijls verlengbaar door een stuk te plaatsen (zonder oog) tussen molen en het eerste oog. Het gewicht van de werphengel (zonder molen) schommelt tussen de 200 a 500 gram.

De handgreep is meestal van kurk of kunststof en is voorzien van schroefringen om de molen stevig vast te klemmen op de hengel.
De light feederhengel,die gebruikt men voor de kleinere en niet stromende wateren. Deze zal ook korter van lengte zijn,ook kan men met deze light, de minder zware voerkorf gebruiken. Als men hierop een zware voerkorf inzet zal de lichte en flexibele top te sterk doorbuigen. De light zal ook worden gebruikt voor de kleinere vis. Ook zal de lente van de light niet echt langer zijn dan 2.10 meter.

Het gewicht van de voerkorf zal gemiddeld niet boven de 30-40 gram uitkomen. De medium feeder zal worden ingezet op een licht,stromend water. Hier word de lengte van de hengel en gewicht van de feeder groter. Ook kan men hier de zwaardere korf in zetten,om een korf toch door de lichte stroming van het water,op een juiste stek te laten liggen. Het gewicht van de voerkorf zal boven de 40 gram kunnen bedragen, op de hengel en top zal ook het maximale gewicht staan. Let hier goed op tijdens het kopen.Het afsteunen van de hengels word beschreven in een ander hoofdstuk.Heavy feeder zal worden ingezet op een sterk stromend water.Deze feeder hengel is met kop en schouders ook de langste en stug in gebruik. De voerkorf waar men dan mee vist zal een gewicht kunnen dragen van gemakkelijk 100 gram. Het afsteunen van een heavy feeder,in een sterk stromend water,is een ander verhaal als bij de light en de medium.Hengel toppen zijn ervoor om de beet registratie zo goed mogelijk waar te nemen. Meestal spreekt men ook hier weer over een light,medium en heavy top. Soms worden er al topjes extra geleverd bij de aanschaf van een feeder hengel. Indien dit niet het geval is,kan men deze er bij kopen. Het kan dus erg handig zijn om deze er gelijk bij te kopen.

Laat U goed voorlichten ,bedenk voor dat u een hengel aanschaft,goed waar u deze wilt gaan inzetten. Ook kan men met de verschillende hengels,de afstanden beïnvloeden. De afstanden,die men kan gaan werpen zijn onderworpen aan de ervaring die men in huis heeft oefening baart kunst.
Ook de prijs en kwaliteit,zijn belangrijk. Denk dan altijd aan levensduur en onderhoud van de hengel. Dat Feedervissen.com voor u niet kan beslissen welke hengel u moet aanschaffen mogen duidelijk zijn .Maar laat u goed voorlichten en slaap er nog eens een nachtje over voor u een hengel aanschaft.

FEEDERVISSEN HOE, EN WAT IS FEEDERVISSEN EIGELIJK !!!
Feedervissen algemeen
Witvissen is en blijft de meest populaire tak binnen de hengelsport en dat is geen wonder want witvis zwemt zo'n beetje in elke sloot, plas of rivier in Nederland. Gebruikte men vroeger enkel en alleen een vaste hengel om voorn, Brasem, Zeelt en ga zo maar door achter de vinnen aan te zitten dan heeft de moderne sportvisser heeft heel wat meer technieken voor handen !!Omdat je met de vaste hengel toch beperkt was in de te bevissen afstand kwam de feederhengel als geroepen. Een lange werphengel van het liefst een dikke drie meter om het aas veel verder te werpen. In het bovenste deel van de hengel kunnen verschillende toppen worden gestoken, afhankelijk van het werpgewicht en de lijndikte. De toppen die bij de hengel verkocht worden zijn vaak voorzien van een kleur. Er wordt veel met de kleuren rood, oranje en geel gewerkt.

Deze kleuren staan voor een bepaalde stugheid van het topeind. Op de wat duurdere hengels staat ook vermeld welke gewichten maximaal geworpen mogen worden.
De feederhengel is, als het op witvissen aankomt, een dodelijk wapen op elk type water. Met de feederhengel valt nu eenmaal machtig veel vis te vangen, vaak meer dan met de vaste hengel of de matchhengel. Op bepaalde wateren – en die zijn er ook bij u in de buurt – zijn vangsten van vele tientallen kilo's voorn, brasem en of blei werkelijk niet uitzonderlijk en zeker niet alleen voor de specialisten weggelegd. De praktijk heeft uitgewezen dat ook beginners in de feedervisserij op goede dagen formidabele vangsten kunnen realiseren.Nog een antwoord op de vraag "Waarom feedervissen?" vinden we in de eenvoud van deze visserij. Feedervissen is niks meer dan het vissen met een speciale werphengel (voorzien van een gevoelig topje) en een voerkorfje; de simpelheid zelve! Het moet wel heel gek lopen, willen beginners hun eerste pogingen niet meteen al beloond zien met een paar fraaie aanbeten en zelfs vissen. Zolang zij zich maar aan een paar basisregeltjes houden. Die komen later in dit verhaal aan bod.

Het feedervissen in al haar facetten is uit de moderne hengelsport gewoon niet meer weg te denken, vooral bij het wedstrijdvissen en de resultaten spreken voor zich. Het spreekt voor zich dat men voor deze techniek het juiste materiaal bij de hand moet hebben. Deze keuze wordt bepaald door het viswater en , de weersomstandigheden, de visstand.
Verder is het altijd een goede zaak om de dingen niet al te ingewikkeld te maken en een montage te gebruiken zonder al te veel toeters en bellen. Zorg er altijd voor dat alle elementen volledig op elkaar zijn afgestemd.
Feeder vissen doe je met een werphengel en een voerkorfje. Dit is een korf van draad of kunststof waarmee je een portie lokvoer direct bij je haakaas op de bodem kunt brengen. Het voerkorfje zit met een zijlijn vast aan de hoofdlijn. De korf is zo bevestigd dat die kan schuiven over de lijn. Hoe zie je dat je beet hebt: Je ziet dat je beet hebt wanneer je top beweegt. Je top kan bewegen doordat je ingooit en de lijn strak draait de top staat zo ietsjes krom gespannen staat als die gaat bewegen heb je beet en haak je de vis. Een tijdlang heeft het erop geleken, dat de Engelse methode van witvissen, die toch ook in de onze laaglanden langzamerhand begon door te sijpelen, voorbehouden zou blijven aan een handvol fanatieke hengelaars.

Waarschijnlijk wordt deze vorm van visserij een van de meest populaire vormen van vissen, omdat het zo'n spectaculaire bezigheid is. Bijna elke vis is er mee te vangen, behalve de actieve en voorzichtige soorten zoals de snoek en de snoekbaars.
Voor oudere vissers met een verminderd gezichtsvermogen is feedervissen een ware uitkomst. Zij hoeven niet langer te turen naar het minieme antennepuntje van een scherp afgesteld dobbertje. Bij het feedervissen wordt helemaal geen gebruik gemaakt van een dobber. De dunne, felgekleurde en gevoelige hengeltop fungeert als beet indicator.

Waarom is voeren zo belangrijk.
Voer is er niet alleen voor om de vis naar het aas te lokken,
het voer wat er in de voerkorf gaat is ook een transport middel om het aas op de gewenste afstand en plaats te krijgen. Gebruik ook altijd verse ingredienten.
Het voer zal ook dienen als werpgewicht om het aas op de stek te krijgen. U zult begrijpen dat er inmiddels vele soorten voer zijn, zowel kant-en-klaar als een eigen gemaakt voer. Een voer wat U kant-en-klaar in de betere hengelsport winkel verkrijgt zal misschien niet aan U eisen voldoen.

Let erop dat men een voer maakt of kant-en-klaar koopt geschikt is voor de witvis, dus voornamelijk voorn en brasem.

Indien U het in de winkel koopt laat U goed voorlichten over het voer
Om een gerichte vis sessie aan te gaan zal men een voer aan moeten maken voor voorn of voor brasem. Een voorn is niet zoals de brasem kieskeurig over zijn eten.
Uit ervaring is gebleken dat een brasem een lekkerbek is en op een iets zoeter aangemaakt voer afkomt.
Maakt U een voer voor brasem dan is de kans groot dat U ook voorn zult vangen, andersom word het een stuk moeilijker.

Om het voer in de voerkorf te krijgen moet men het voer bereiden. Als tip willen wij u meegeven maak het voer het liefst klaar aan de waterkant.
Hier zijn de meningen heel erg over verdeeld onder de vissers. Zie de twee verschillende reactie hieronder van vissers.

Reactie 1
Het is beter om het ruim van te voren aan te maken,vooral omdat feedervoer aan de buitenlucht blootgesteld wordt en dus nog sneller uitdroogt. Voor stilstaand water is droger voer soms juist goed voor een goede werking, maar op de Maas en zo wil je gewoon een optimale kleefkracht en minder werking. Zelfs al wil je met droger voer vissen dan nog is het beter om het ruim van tevoren aan te maken om er zeker van te zijn dat het niet te droog wordt.
Als ik het te kort van tevoren aangemaakt heb dan heb ik vaak een plantenspuit nodig om het uitgedrogende voer goed vochtig te houden.
De vochtigheid van het voer dat ik ruim op tijd heb aangemaakt hoef ik alleen op peil te houden
door steeds wat casters met een beetje water waar ze in liggen door het voer te mengen.

vaste stok

De ideale keuze voor een beginnende visser (vooral bij jeugdige) is een vaste hengel of vaste stok. Deze hengel is eenvoudig in gebruik en hier begint voor velen het eerste contact met een gevangen vis. Een vaste hengel is een hengel zonder molen. Aan de top van deze hengel zit een lijn met daaraan een dobber, lood en een haakje. Door aan de haak b.v. deeg of maden te doen kan men reeds de eerste inworp doen en wachten tot de dobber onder gaat. Men kan d.m.v. lokvoer de vis sneller op de visstek krijgen. Denk echter wel, indien er te veel wordt aangevoerd met lokvoer de vis zich zat vreet en de aanbeten nalaten. Vissen met een vaste hengel is een "statische visserij", omdat de visser zich uitgebreid op zijn stek kan installeren, omdat hij daar waarschijnlijk een langere tijd zal blijven.

Witvis is de verzamelnaam voor een groep vissen, waartoe onder andere de alver, brasem, kolblei, kopvoorn, blankvoorn, ruisvoorn en winde behoren. De vaste hengel vormt zoals eerder aangegeven ongetwijfeld de basis voor en de instap in de witvis sportvisserij. Daarmee kan men de eerste beetervaringen opdoen en ook kennis maken met de klassieke opbouw van de lijn, de functie van dobber en lood, en het belang van een aangepaste haakkeuze. Tegenwoordig worden vaste hengels gebouwd uit glasvezel, carbon of kevlar of uit hun composieten waarbij men probeert de goede eigenschappen van iedere materiaal component te verenigen in hun composiet. Het gebruikte materiaal speelt wel een rol in de prijsbepaling. Hoe hoger het percentage carbon of kevlar, hoe hoger de prijs maar hoe lichter de hengel.
Bij vaste hengels zijn er in de opbouw drie types:
• "telescopisch" waarbij alle delen naar achteren toe in elkaar schuiven en bij uitbouw in elkaar klemmen.
• "insteek" waarbij elk volgend deel in het voorafgaande deel past beginnend van onder naar boven.
• "oversteek" waarbij elk volgend deel in de mengbussen over het voorgaande past.Tevens is er nog een verschil bij een insteek- en een oversteek hengel. Namelijk: een insteek hengel is in het algemeen dunner van diameter maar hangt meer door op langere lengtes, een oversteek hengel is in het algemeen van diameter iets dikker maar hierdoor strakker op langere lengtes. In Nederland wordt het meest gebruik gemaakt van insteekhengels. Een lengte tot 9,5 m biedt de recreatieve hengelaar de mogelijkheid om op de meeste visserijen goed aan de slag te kunnen. Voor de competitievisserij heeft men wel een 11 m, een 12,5 m of zelfs een 14 m nodig.
Meer achtergrond informatie over deze vistechniek


Bijna iedereen heeft wel eens in zijn leven gevist met een vaste stok; de oude bekende bamboehengel uit de jeugd, of anders wel met de opvolger van de bamboehengel, een telescopische hengel voorzien van een topoog waar je je snoertje aan vast kon knopen. Boven aan de zijkant zat dan het zogenaamde "kikkertje" waarop men het te veel aan lijn of je vislijn weer aan kon oprollen na het vissen. In het algemeen monteert men kikkertjes op het tweede deel van de top. Als de visavond was afgelopen werd deze vaste hengel weer in elkaar geschoven en vervolgens opgeborgen in de schuur gezet en direct gereed voor de volgende visdag. Vaak werd met deze hengels gevist in de sloten in de directe omgeving van het huis, en was de hengellengte (ca. 4 meter) meer dan voldoende om halverwege het water te zitten met je dobber.
Voor de wat bredere viswateren werd je door de hengelsportwinkel geadviseerd om een loodzware 7 meter lange hengel aan te schaffen, welke meestal opgebouwd waren uit glasvezels. Na de vissessie, ging je minimaal met een vermoeide rug naar huis, omdat deze "lange" hengels soms wel meer dan 1,5 kilogram wogen. En dat is dan toch wel een zware belasting om uren achtereen mee in je handen te gaan moeten zitten.

Later zijn hengels veelal gemaakt van carbon. Hierdoor werden de hengels niet alleen veel lichter, maar ook sterker en "strakker". Met dit "strakker" bedoelen we dat de hengel loodrecht naar voren staat en dus niet in een grote boog, wanneer deze volledig in elkaar is gezet. Doordat de hengels met lichter materiaal werden gemaakt, was het zelfs mogelijk om vaste stokken te kunnen maken van meer dan 11 meter, terwijl deze dan nog ver onder de kilogram aan gewicht bleven.
De term krachthengels staat voor een nieuwe generatie vaste hengels. Dit zijn hengels die een lijndikte van 18/00 tot 25/00 niet uit de weg gaan. De sterkte, kracht, actie en drileigenschappen zijn aangepast aan het vissen met dikker nylon. Krachthengels zijn ook uitstekend te combineren met een dikke elastiek (b.v. 2,15 – 2,55 – 2,70 mm). Krachthengels zijn tevens ontworpen voor het echte "trek- en sleurwerk". Dat wil zeggen dat er binnen de korst mogelijke tijd zoveel mogelijk brasem van formaat in het net gevist worden.

Wanneer de brasem massaal op de voerplek zit en hij bijt dat het zijn lust is, dan mag er geen tijd verloren gaan en de dril moet zo kort mogelijk zijn. Wanneer er nog eens karpers nodig zijn om een goed eindresultaat neer te zetten, dan laten deze krachthengels zich van hun beste kant zien. Men heeft met deze hengels voldoende "power" in handen om de nodige, constante druk op deze "zoetwatervarkentjes" uit te oefenen. Iedere krachthengel heeft een aantal sterke punten en zal vooral de hengelaar zelf zijn die de uiteindelijke keuze maakt in functie van de viswaters die hij regelmatig bevist en de aanwezige visstand. Eerst en vooral moeten we stellen dat het eigengewicht van een krachthengel in feite van ondergeschikt belang is. Het is de balans die bepaalt of de hengel goed in de hand ligt.
Aanschaf van een vaste hengel


Bij de aanschaf van een vaste hengel is het eerst en vooral nodig een aantal zaken op een rijtje te zetten. Het aanbod is zo groot dat het niet altijd even gemakkelijk is een keuze te maken:
Lengte:
Voor een doordeweekse visserij vormt de extra lange hengels (12 meter en meer) echt een uitzondering. Dergelijke hengels richten zich meer op de echte topcompetitie. Toch is de koop van een 11 meter hengel niet verkeerd. Men kan de stek, zelfs al vist men op 9,50 meter beter afpeilen.
Het gewicht:
Het eigengewicht van de hengel voelt men pas wanneer men de hengel in elkaar heeft gestoken. Hoe lichter de hengel, hoe comfortabeler we ermee kunnen vissen. Maar de hengel moet ook een goede balans hebben. Het heeft geen zin met een lichte hengel aan de waterkant te zitten die topzwaar is en daardoor minder prettig vist. De balans van een vaste hengel is veel belangrijker dan het gewicht. Het balanspunt kunnen we gemakkelijk bepalen door de hengel op de vlakke hand in evenwicht te brengen. Het is bij aanschaf van gelijk welke vaste hengel belangrijk dat we die hengel op de juiste lengte die we willen aanschaffen in de hand kunnen nemen om na te gaan of het een hengel is die ons honderd procent bevalt.
De strakheid:
Op stromend water, waar we een drift zo perfect mogelijk moeten uitvoeren, zonder horten en stoten om het aas zo natuurlijk mogelijk aan te bieden, kiezen we voor een strakke hengel. Ook om de lijnopzet te blokkeren is een strakke hengel noodzakelijk. Met een hengel die te soepel is in de top, kan men de haak niet goed zetten. De strakheid hangt nauw samen met het gebruikte basismateriaal. Voor een vijvervisserij, zeker als er grote brasem en karpertjes gevangen moeten worden, verkiezen we een hengel die in de top een meer progressieve buiging heeft die in functie staat van de gevangen vis en de kracht die wij de dril op deze vis uitoefenen.
Elastiek ja of nee?
Een elastiek die in de top of in meerder delen wordt ingebouwd is altijd een pluspunt. De eerste run van de vis wordt perfect opgevangen en we kunnen zelfs iets lichter vissen. Zeker bij een strakke hengel, is een elastiek noodzakelijk. Zorg er wel voor dat je de vis de baas blijft en niet dat de vis meters en meters elastiek uit de top trekt, zodanig dat de vangst zo goed als niet te drillen is. Tussen hengel, elastiek en lijn moet er een optimale balans zijn.
Verkrijgbare lengten van vaste stokken zijn net zo verschillend als het aantal beschikbare merken op de markt. Men doet er altijd verstandig aan om uw hengelsport winkelier te vertellen wat men precies met deze hengel wilt gaan doen. Door zijn ervaring en door de informatie die de winkelier via zijn klanten toegespeeld krijg, weet hij beter dan wie ook of de gekozen hengel wel geschikt is voor het doel. Goed materiaal is trouwens ook in de hengelsport het halve werk.
Kijk daarom niet op een paar centen en koop de meest geschikte hengel, ook al ligt de prijs misschien iets hoger dan het vooropgestelde budget. Voordat u over gaat tot een definitieve aankoop is het aan te raden om eerst testen in de bekende hengelsport vakbladen te lezen en op internet bij de online shops rond te kijken.
Vissen met de vaste hengel


Wanneer u eenmaal de keuze hebt bepaald en u gaat naar de waterkant dan moeten eerst nog een aantal technische zaken in orde worden gemaakt voordat met het vissen gestart kan worden. De juiste manier is om de spullen op de visplaats te organiseren. Als we alles binnen handbereik hebben weten we zeker dat we gerust aan een hengelsessie kunnen beginnen.
Met een korte hengel is het mogelijk te vissen met een tuig dat bijna even lang is als de hengel. Men spreekt dan ook wel van "uit het handje vissen". De hengel hoeft dan niet worden afgestoken of afgebouwd om bij de haak te kunnen komen. Dit is een zeer prettige manier van vissen. Het is een ander verhaal als we met een lange hengel willen gaan vissen én wind en stroming zijn een negatieve factor. Dat zijn de omstandigheden zodanig om te kiezen voor het vissen onder de top van de hengel. Het tuig dat dan gebruikt wordt zal meestal korter zijn als de lengte van de hengel en er wordt dan ook gevist met een "kortere opslag". Dit betekent dat slechts met een kort stuk lijn (ca. 1 meter) tussen de top en de dobber. De voordelen dan zijn dat wind noch stroming de dobber uit zijn baan kunnen trekken. De visser heeft dus een maximale controle op zijn vislijn en het aanslaan van een aanbijtende vis kan sneller en beheerst gebeuren. Om dan bij de haak te kunnen komen zal de visser de hengel horizontaal achter zich weg moten steken, om de hengel daarna (meestal bij het derde of vierde deel) uit elkaar te halen.
• Iedereen die met de vaste hengel vist dient zogenaamde "V-rollers" of rollerbankjes te gebruiken.

Als je tenminste een tijdje met je hengel wilt vissen zonder deze te beschadigen, maar ook met drillen van vis om de hengel met gevoel naar achteren te verplaatsen. Plaats de steun goed vast of verzwaar deze eventueel met een emmer water. Ook moeten we erop letten dat bij sterke wind de hengel er niet uitgeblazen wordt. Bij sommige rollers is de mogelijkheid om ook de bovenzijde af te sluiten.
• Daarna zal na de aanbeet, de hengel volledig naar achteren moeten worden afgerold om de vis op de waterkant te krijgen. Wanneer de hengel even lang is als de gehele nylonlijn kunt u dat gedeelte eerst van de hengel verwijderen en dan pas de vis binnen halen.
Het uitpeilen van het water
Zet een naar eigen inzicht een juist tuigje aan de hengel. Doe vervolgens een dieptelood aan de haak. Het uitpeilen doen we recht
onder de hengeltop.• De dobber wordt nu ingesteld op de vermoedelijke diepte.
• Laat het peillood rechtstandig onder de top in het water zakken. Onder het gewicht van het peillood staat de top krom gebogen.
• Als het lood de bodem raakt zal de top zich weer ontspannen en weer recht gaan staan. We schuiven de dobber net zo lang dat bij het uitloodden het puntje van de dobber boven water staat.
• We hebben nu zo uitgelood dat de haak op de bodem staat. Dit is een prima afstelling om het vissen te beginnen.
We gaan nu voor en achter de vis stek peilen om te zien of de bodem hier recht verloopt en niet in een kuil of in een
richel. Het mooiste om te vissen is een vlak stuk bodem. Dit stuk peilen we af door zowel links, rechts, voor en achter het
uitgepeilde punt de bodem af te peilen. Hebben we een mooi stuk gevonden dan is het noodzaak om het peilen te herhalen met een licht peilloodje om het wegzakken van het zwaardere peillood in de modder te niet te doen. Maak dus altijd een paar peilloodjes met een verschillend gewicht.
Het is handig direct na het peilen de gevonden waterdiepte te markeren, zodat al verschuiven we de dobber vele malen eenvoudig teruggevonden kan worden. Het markeren kan d.m.v. een elastiekje of een stukje tape op de hengel, of door een markering van "Tipex" op de lijn welke er met een doekje en thinner weer af te halen is.
Aas aanbieding in stilstaand water.
Actief vissen
We kunnen bijvoorbeeld door het zeer langzaam en in een vloeiende beweging verplaatsen van de hengeltop de vislijn verslepen. Het aas zal zich dan over het voer en tussen de azende vissen door verplaatsen. Dit verplaatsen moet wel zeer langzaam gebeuren om de vis geen argwaan te laten krijgen. Hoe traag? Wel, u doet het goed wanneer de dobber zo langzaam verplaatst wordt dat je het zelf nauwelijks in de gaten hebt.
Lokken
Hierbij wordt de dobber zo langzaam mogelijk met korte rukjes voortbewogen, zodat het aas als het ware over de bodem voort springt. Lokken gaat het beste met een slank model dobber, waarbij we moeten beseffen dat de plaats van het bovenste oogje bepalend is voor het gedrag van de dobber als er met de hengeltop aan de lijn wordt getrokken. Als we de dobber, in plaats van door het bovenste oogje, vastklemmen met een ringetje dat we uit een stukje siliconenslang geknipt hebben, dan kunnen we door de plaatsing van dit ringetje te veranderen het gedrag van de dobber beïnvloeden. Schuif bijvoorbeeld het ringetje maar eens halverwege de dobber. Als we nu met de top aan de lijn trekken zullen we de dobber uit het water zien klimmen. Het aas zal nu over de bodem huppelen.
Onderstroming.
Als we niet zeker zijn of er een onder stroming is, dan doen we er goed aan eens links en rechts van de voerplek te gaan vissen.
Vissen in stromend water
Het vissen in stomend water gebeurt met dobbers met een groot drijflichaam. Dit wordt bereikt met ronde en buikige dobbers. Driften wil zeggen dat de lijn telkens tegengesteld aan de stroomrichting wordt ingelegd, waarna de de dobber "vrij" met de stroom kunnen laten meedrijven. Schaam je niet om ook eens extra zware dobbers te proberen. Maak eens een setje tot een drijfvermogen van 7 gram. In stromend water kunnen we een zogenaamde drift maken. De lijn wordt hierbij telkens tegengesteld aan de stroomrichting ingelegd, waarna we deze vrij met de stroom laten meedrijven; dit is de eenvoudigste manier van driften. Deze manier is niet erg gunstig omdat de vis met de kop tegen de stroom in zal blijven liggen om het aas te kunnen pakken.Hierop is een uitzondering, het "invers driften". Vaak wordt door het snelle middenwater, dat is de waterlaag tussen de oppervlakte en de bodem, de aasaanbieding nadelig beïnvloed. Men moet er voor zorgen dat het aas voorop in de stroom wordt aangeboden. Er mag dus geen bocht (met de stroom mee) in de lijn komen. Om dit te bereiken, kan heel goed een tweede druppelloodje halverwege de diepte van de lijn geplaatst worden. Het is wel even oppassen bij het inleggen van de lijn. Dat moet altijd met een strakke, gestrekte lijn gebeuren, omdat we anders problemen krijgen met de verzwaarde lijn.
Vissen met elastiek in de top
Dit systeem heeft een vast plekje veroverd in het foedraal bij de vaste stok vissers. Het elastiek begint te werken tijdens de dril of de vlucht van de vis. Het maakt de vis moe en voorkomt lijn breuk of uitscheuren van de haak. Het is mogelijk om meerdere delen van de hengel het elastiek te monteren (b.v. 1+2 en 3+4) om b.v. grote vissen te kunnen vangen. Je komt natuurlijk niet alleen met één soort elastiek klaar. Je gebruikt meerdere toppen met verschillende diktes nylon, aangepast aan de hengel of toppen. De inbouw van het elastiek in de hengel is eenvoudig met behulp van een elastiektrekker en is vlug klaar.Enkele praktijktips voor het vissen met vaste hengel
• Voor de voornvisserij stel je je dobber zo in dat de beaasde haak net boven of net op de bodem rust. Je gebruikt een peillood om je dobber haarfijn af te stellen.
• Voor brasem vis je met je onderlijn een flink stuk op de bodem. Na het instellen van de dobber op precieze bodemdiepte, schuif je je dobber zo'n 20 à 30 cm omhoog. Dan ligt je onderlijn volledig op de bodem. ij winderig weer of bij onderstroming kan je de lijnmontering beter "verankeren" door op de onderlijn een klein loodhageltje te knijpen. Dat heeft geen effect op de dobber.
• Vaste hengels, hoe duur of goedkoop ze ook mogen zijn, moeten onderhouden worden. Het meest slijten vaste hengels aan de bussen en zeker die bussen van de delen waar de hengel afgestoken wordt. Vuil en voerdeeltjes die aan de hengel kleven zullen deze slijtage in de hand werken. Maak na iedere vissessie de hengel goed schoon. Is de hengel nat, neem hem dan uit elkaar en laat de delen goed drogen. Behandel de hengel voor het seizoen en minstens een keer tijdens het seizoen met "auto-wax". Dit werkt water- en vuilafstotend en geeft de hengel een glad oppervlak zodat hij gemakkelijk door de handen schuift.

snoekvissen

Snoekvissen

Voor de beginnende snoekvisser
Het vissen op snoek is ongekend populair. Veel mensen hebben hun zinnen gezet op deze prachtige zoetwater rover.Dit is niet verwonderlijk want naast dat de snoek er prachtig en indrukwekkend uitziet is het ook een prachtige sportvis.In dit artikel probeer ik beginnende snoekvisser op weg te helpen met het vissen op snoek met kunstaas. Diverse onderwerpen zoals hengel, molen en kunstaas keuze komen aan bod.

Als sportvisser is het belangrijk om de basics te leren van het sportvissen, maar ook om je technieken steeds te verfijnen. Niet alleen om meer te vangen, maar ook om zorgvuldig met vis om te kunnen gaan. Zo zou elke roofvisser de kieuwgreep moeten kennen en elke karpervisser zou een onthaakmat moeten gebruiken.

Zulke zaken leer je tijdens de visles, maar ook tijdens onze evenementen van onze specialistengroepen. Daarnaast kun je hier veel online over vinden. Bekijk maar eens het Youtubekanaal van Sportvisserij Nederland met honderden sportvisvideo's met tips & tricks.

Op www.vissendoejezo.nl lees je heel veel tips & tricks over de diverse vistechnieken en het verantwoord vissen.

Hengelkeuze
Over de hengelkeuze wil ik als eerste even kwijt dat er echt geen peperduur materiaal nodig is om te vangen, er zijn prima hengels in de handel die qua prijs tussen de 30 en 50 euro liggen zo hoef je niet direct een vermogen uit te geven. Als je later zeker weet dat je verder wil met de visserij op snoek dan kun je als je wil altijd nog een duurdere hengel aanschaffen. Bij de keuze van je hengel moet je op verschillende aspecten letten zoals de lengte en het werpgewicht. Wil je vanuit een boot op snoek gaan vissen dan kun je volstaan met een hengel van 200/220cm ga je vanaf de kant vissen dan is een langere hengel vaak meer geschikt 240/270cm is dan een goede keus. Ga liever niet langer dan 270 dit beïnvloed de gevoeligheid erg. Qua werpgewicht zou ik gaan voor een hengel met een werpgewicht van +/- 20-40gr hiermee kun je met veel soorten kunstaas vissen. Schroom ook niet om de hengelsport winkelier om advies te vragen als het een goeie is zal hij je met plezier helpen en adviseren. Doet hij dit niet probeer dan een andere hengelsportzaak waar je wel goed behandeld word het is namelijk voor jouw als beginner belangrijk dat je een hengelsport winkelier hebt met verstand van zaken.De molen
Je hebt nu een hengel op deze hengel moet een molen komen te zitten. Het is belangrijk dat je bij het kopen van je molen je hengel mee hebt , de molen moet namelijk 'gepast'worden. Dit 'passen' houdt in dat de hengel met molen erop een evenwichtspunt moet hebben dat net boven de molenhouder zit dit komt naar mijn idee niet heel precies maar anderen denken hier anders over. Door zo te zorgen dat je uitrusting in evenwicht is word je minder snel moe in je armen van het werpen ed.. Kies een niet al te grote spinmolen die lekker soepel draait. Een beetje spinmolen ligt in dezelfde prijsklasse als de hengels waarover ik het had. De slip van de molen moet perfect zijn want een hapering van de slip kan lijn/hengelbreuk en daarmee het verlies van de vis betekenen. En niks is erger dan je droomvis verspelen door een haperende slip. Ook bij de keuze van je molen is het slim de winkelier om raad te vragen hij weet tenslotte met welke molens de minste problemen zijn. Of je bij je molen de slip voor of achterop kiest is een kwestie van smaak. De lijncapaciteit hoeft niet erg groot te zijn honderd meter lijn erop is genoeg.De lijn
Op de molen die we net aangeschaft hebben moet natuurlijk nog een lijn. De eerste keuze die je moet maken is of je voor een gevlochten (dyneema) of een nylon lijn gaat. Een gevlochten lijn is in vergelijking met een nylon lijn vele malen sterker bij een geringere diameter (als voorbeeld een nylon lijn van 20/00 heeft een trekkracht van 3-5 kilo een gevlochten lijn van die dikte heeft een trekkracht van 15- 20kilo) ook bezit een gevlochten lijn geen rek dit zorgt ervoor dat de bewegingen die het kunstaas maakt perfect doorgegeven worden aan de hengel waardoor je precies weet wat er onderwater gebeurd. Door het gemis aan rek is ook de haak beter te zetten. De gevlochten lijn is dus eigenlijk de ideale lijn voor het vissen met kunstaas! Waarom moet ik dan nog kiezen zult u denken, nou dat zit hem in het prijsverschil een klos met 100 meter nylon kost u zo'n 5 euro terwijl een klos met 100 meter gevlochten lijn u ongeveer het viervoudige daarvan kost. Gaat u voor een gevlochten lijn dan hebt u aan een diameter tussen de 15 en 20/00 genoeg 100 meter hiervan is waarschijnlijk niet genoeg om uw spoel op te vullen daarom moet met dan het eerste gedeelde van u spoel opvullen met nylon of garen. Gaat u voor een nylon lijn ,waar trouwens ook prima mee te vangen is, kiest u dan een diameter tussen de 25 en 30/00.Onderlijnen
Bij het vissen op snoek moet er altijd een ijzeren onderlijn gebruikt worden dit in verband met de scherpe tanden van de snoek die de hoofdlijn doorsnijden. Kies je onderlijn het liefst minimaal 30cm de kortere onderlijnen van 10/15cm zijn te kort om dat de snoek soms diep gehaakt word en dan alsnog met zijn tanden de hoofdlijn raakt. Veel van de onderlijnen die op de markt zijn laten te wensen over de wartels en spelden zijn vaak veel te zwak. Test dit asjeblieft voor het vissen trek je de spelden of wartels zo stuk dan direct terug naar de winkel anders zul je vissen verspelen en dat is ten eerste niet fijn voor de visser die steeds kunstaas verliest en wat nog erger is is dat de vis met een stuk kunstaas zit opgescheept.Kunstaas
We hebben nu een hengel, een molen met daarop een lijn en aan het eind van de lijn een ijzeren onderlijn. We zijn er wat materiaal nog niet want er moet ook nog kunstaas aangeschaft worden. Ik loop in het kort de even een aantal soorten kunstaas bij langs die het meest geschikt zijn.
We beginnen bij de spinner, de spinner bestaat uit een stalen as met aan het eind van de as een dreg en op de as een blad dat doormiddel van een ruitertje op de as is gemonteerd de spinner word vaak uitgebreid met pluimpjes wol en kralen. Bij het binnenvissen van een spinner zal het blad om de as gaan draaien dit veroorzaakt licht effecten en trillingen. Er zijn 2 basissoorten spinners verzwaarde en onverzwaarde vanzelfsprekend worden de onbezwaarde voor ondiep water gebruikt en de verzwaarde voor diep of sterk stromend water.Het volgende soort kunstaas is de plug. De plug bestaat uit een stuk hout of plastic met een schoep. Een plug waggelt bij het binnenvissen verleidelijk door het water. Je hebt 3 verschillende soorten pluggen drijvende voor ondiep water zinkende voor dieper water en zwevende. Hier ga ik alleen in op de drijvende variant. De stand van de schoep bepaald de diepgang van de plug hoe meer horizontaal de schoep staat hoe dieper de plug zal duiken. De plug acht ik het meest geschikt om mee te beginnen dit omdat een plug bij het binnenvissen zelf al een verleidelijke actie bezit. Pluggen zijn er in veel verschillende grote en gewichten.Het derde en laatste kunstaas dat ik hier wil behandelen zijn eigenlijk meerdere stukken kunstaas die ik graag onder een naam wil noemen namelijk het zachte aas.
Onder zacht aas versta ik twisters, shads en andere kunstaassoorten die zijn gemaakt van een soepel soort rubber. Zacht aas heeft een enorme aantrekkingskracht op alle roofvissen en zijn dus ook prima te gebruiken voor het vissen op snoek. Zacht aas word voorzien van een loodkop met daaraan een haak die door het lichaam heen word gehaald. Zacht aas is voor snoek op 2 manieren te vissen de eerste is het gemakkelijkst net zo als met de 2 eerder genoemde aassoorten kan je hem gewoon binnen vissen de staart zal dan een verleidelijke actie vertonen. Door dat het aas zo soepel is zal het ook bij langzaam binnen vissen zijn actie tonen. Hierdoor is het erg goed te gebruiken in de winter als de snoek wat slomer is. Om te zorgen dat ondanks het slome binnenvissen het kunstaas niet op de bodem komt moet er een lichte loodkop worden gebruikt. De tweede manier waarop zacht aas te vissen is door er ene wat zwaardere loodkop erin te doen en hem te laten afzakken naar de bodem , als hij de bodem heeft bereikt geef je een tik waardoor hij van de bodem omhoog komt dan laat je hem weer afzakken naar de bodem en je herhaalt dit keer op keer.

Natuurexcursies

Natuurexcursies bieden de mogelijkheid om de pracht en diversiteit van de natuur te ontdekken en te waarderen.

Jeugdactiviteiten

Jeugdactiviteiten zijn belangrijk voor de ontwikkeling en sociale interactie van kinderen en jongeren.

Viskampioenschappen

Elk jaar strijden de beste vissers tijdens de Viskampioenschappen om de felbegeerde titel en trofee.

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin